Sortowanie
Źródło opisu
Katalog książek, czasopism i audiobooków
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Dostępność
dostępne
(6)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(4)
Filia Posada
(2)
Autor
Pałkiewicz Jacek (1942- )
(4)
Gawroński Jaś
(1)
Kapłanek Andrzej (1940- )
(1)
Konopa Maria
(1)
Makowski Jerzy (1946- )
(1)
Pałkiewicz Jan
(1)
Rajczak Agnieszka
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
Pałkiewicz, Jacek (1942- )
(4)
Kultura stołu
(1)
Podróże dookoła świata
(1)
Wyprawy i ekspedycje
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Amazonka (rzeka)
(1)
Ameryka Południowa
(1)
Eldorado (kraina mitologiczna)
(1)
Orinoko (rzeka)
(1)
Peru
(1)
Syberia (Rosja)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Relacja z podróży
(4)
Literatura podróżnicza
(3)
Dziedzina i ujęcie
Podróże i turystyka
(4)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Kulinaria
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Marzec 2009 - "Kompleksowe badania zespołu specjalistów kierowanego przez Jacka Pałkiewicza podważają tezę "National Geographic", który ograniczył się do rozważenia wyłącznie jednego wąskiego kryterium wyboru źródła Amazonki."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(7/8) (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(7/8) (1 egz.)
Filia Posada
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Menu świata / Jacek Pałkiewicz. - Warszawa : Świat Książki Wydawnictwo, 2017. - 317, [1] strona : fotografie ; 21 cm.
Kto nie jadł z patelni sąsiada, niewiele o nim wie. Docierając do niezliczonych miejsc, osad, wiosek, przysiółków, metropolii, miałem okazję - ale przecież i konieczność -obcować z wieloma niezwykłymi potrawami. Nieraz przyszło mi łamać żywieniowe tabu wszczepione nam przez europejską kulturę. To się je, tamtego nigdy w życiu, to wspaniałe, tamto obrzydliwe. Iluż ludzi robi takie uwagi, przyjmując je za pewnik i nie czyniąc nigdy kroku w stronę wniknięcia w tradycję odwiedzanych grup etnicznych? Ideą tej książki jest ukazanie czytelnikowi nieskończonej różnorodności kulinarnej ludzi mieszkających pod każdą szerokością geograficzną, od najdalszych, odległych nie tylko w przestrzeni, ale i w czasie (kulturowo) plemion dżungli amazońskiej aż po bliskich nam Słowian zamieszkujących Syberię.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(100) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(5) (1 egz.)
Filia Posada
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej