Sortowanie
Źródło opisu
Katalog książek, czasopism i audiobooków
(16)
Forma i typ
Książki
(16)
Publikacje naukowe
(15)
Publikacje dydaktyczne
(13)
Publikacje fachowe
(11)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(19)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dzieci
(1)
Wypożyczalnia Główna
(9)
Czytelnia - na miejscu
(2)
Czytelnia - do wypożyczania
(9)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(3)
Babicz-Zielińska Ewa
(2)
Zalewski Stanisław
(2)
Adamczak Marek
(1)
Anderson Allan
(1)
Baer-Dubowska Wanda
(1)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(1)
Błaszczak Agnieszka
(1)
Cybulska Emilia Barbara
(1)
Czajkowski Jerzy (1931- )
(1)
Czapski Janusz
(1)
Domian Ewa
(1)
Drozdowski Bronisław
(1)
Dębska Joanna
(1)
Earle Mary D
(1)
Earle Richard L
(1)
Gawęcki Jan
(1)
Grajek Włodzimierz (1946- )
(1)
Jakubowski Kazimierz
(1)
Janikowska Barbara Danuta
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa (1940-2022)
(1)
Olszański Henryk (1939-2005)
(1)
Oort Maarten van
(1)
Pałacha Zbigniew
(1)
Pijanowski Eugeniusz
(1)
Pijanowski Eugeniusz (1906-1974)
(1)
Reps Arnold
(1)
Sikora Marek
(1)
Sikorski Zdzisław E
(1)
Sitkiewicz Iwona
(1)
Whitehurst Robert J
(1)
Zalewski S
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(10)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(11)
1901-2000
(5)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(16)
Język
polski
(16)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(12)
Temat
Technologia żywności
(15)
Żywność
(10)
Składniki odżywcze
(4)
Gastronomia
(2)
Odżywianie
(2)
Alergeny
(1)
Anatomia człowieka
(1)
Anatomia zwierząt
(1)
Białka
(1)
Białko spożywcze
(1)
Biotechnologia
(1)
Ciało ludzkie
(1)
Dietetyka
(1)
Enzymy
(1)
Jakość produktu
(1)
Konserwacja żywności
(1)
Lipidy
(1)
Olejarnia
(1)
Organizmy transgeniczne
(1)
Przeciwutleniacze
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Rodniki
(1)
Towaroznawstwo
(1)
Tłoczenie (technologia żywności)
(1)
Tłuszcze
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Węglowodany
(1)
Zarządzanie jakością
(1)
Zarządzanie produktem
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(13)
Praca zbiorowa
(5)
Encyklopedia
(1)
Kompendia i repetytoria
(1)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(8)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(7)
Chemia
(6)
Biologia
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Kulinaria
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
16 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 60 (1 egz.)
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-11729 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-15958 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Enzymy odgrywały istotną rolę przy wytwarzaniu żywności już 2000 p.n.e., kiedy to Egipcjanie i Sumerowie zastosowali proces fermentacji w piwowarstwie, wytwarzaniu pieczywa oraz serów, zaś około 800 p.n.e. zaczęto wykorzystywać żołądki bydła oraz enzym chymozynę przy produkcji serów. Enzymy w technologii spożywczej to publikacja przedstawiająca najbardziej aktualne informacje na temat współczesnych technologii wytwarzania i stosowania enzymów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Kolejne rozdziały przedstawiają podstawy teoretyczne jak również praktyczne zastosowania enzymów endogennych oraz egzogennych w technologii żywności i napojów oraz opisują, w jaki sposób enzymy przyczyniają się do poprawy jakości surowców, a w jaki modyfikują zjawiska biochemiczne i fizyczne, które określa się mianem "przetwórstwa żywności".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-10288 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Czytelnia - na miejscu
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 00 (1 egz.)
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-18619/VIII (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ogólna technologia żywności / Eugeniusz Pijanowski [i inni]. - Wydanie 5 zmienione. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo Techniczne, 1996. - 582, [2] strony : rysunki, wykresy ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-14757 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ogólna technologia żywności / Eugeniusz Pijanowski [i inni]. - Wydanie 8 uaktualnione. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo Techniczne, 2004. - 584, [4] strony : rysunki, wykresy ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-10218 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-15989 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-10425 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - na miejscu
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R 6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jest to pierwsze opracowanie podręcznika, w którym zwięźle omówiono właściwości fizyczne żywności, w tym właściwości mechaniczno-reologiczne, aerodynamiczne, cieplne, powierzchniowe, optyczne, dyfuzyjne, elektryczne, akustyczne z uwzględnieniem żywności sypkiej. Znajomość tych zagadnień u danych liczbowych, metod badań i ich związku z przetwórstwem jest niezbędna do odpowiedniego projektowania produktu żywnościowego, jego procesu technologicznego i sterowania nim oraz do projektowania maszyn, urządzeń i aparatów niezbędnych we wszystkich branżach przemysłu spożywczego. Obecnie na polskim rynku wydawniczym brak podręcznika ujmującego tak kompleksowo wymienione zagadnienia. Podręcznik jest przeznaczony głównie dla studentów Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, Towaroznawstwa, Biotechnologii i Dietetyki specjalizujących się w technologii i biotechnologii żywności oraz budowie aparatury, a także dla technologów, towaroznawców, producentów żywności, projektantów i konstruktorów aparatury. Przydatny będzie także dla pracowników naukowych tych kierunków i instytutów naukowo-badawczych, dla pracowników biur projektowych, firm i zakładów przemysłu spożywczego oraz placówek zajmujących się kontrolą i bezpieczeństwem żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-1719 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej